Öppna stolen 30/5 – Att leva utan den berömda offerkoftan

I veckans öppna middagsstol träffade vi en dam i 70+ årsåldern med stor utstrålning värme, energi och livsgnista. Damen ifråga har haft två män i sitt liv, den första valde hon att lämna då han var väldigt svårkommunicerad, den andra avled för något år sedan. Jag var på väg att skriva att hon lever ensam men så är det verkligen inte. Det här är en dam som åker på gruppresor, stickar med sina väninnor och har ett väldigt aktivt socialt liv. Hon berättar att hon har två barn varav den ena har Aspbergers. Hon gav oss ett stora intryck när det handlar om att ta för sig, se lösningar i allt och att inte ta på sig den berömda offerkoftan när en liten eller större motgång kommer framför oss.

Jag funderar över varför många människor (delvis eller i hela livet) hamnar i en “offerroll”. Vi föds givetvis med väldigt olika förutsättningar; någon i Sverige, någon med mycket pengar, någon med stöttande föräldrar, någon är mobbad, någon sjuk. Men, i alla dessa kategorier finns det de som tar motgångar med en klackspark och vissa inte. Jag tror att det i grund och botten handlar om självkänsla och självtillit, att tro på sig själv i alla lägen. Hur gör du när du stöter på en motgång? Jag vet att jag för några år sedan lätt grävde ner mig väldigt djupt om jag fick svar på en universitetstenta jag inte klarat. Jag kunde då lätt dra stora växlar som att “jag kommer aldrig att klara examen” eller “alla andra klarar det här utom jag”. I dom lägena finns en det två olika hejarklackar, dom som håller med dig, och dom som säger “du klarar det visst”! Välj då rätt hejarklack!

När motgången känns stor brukar jag alltid

 1. Prata om det (hitta en vän som är bra att prata med, kanske din partner, kanske din mamma, kanske din bästa vän? )
 • I värsta fall går det ju såklart också att skriva av sig, då brukar jag tipsa om att skriva upp “det värsta som skulle hända”. Säg att du klantar dig rejält på jobbet, det värsta som skulle kunna hända är att du förlorar ditt jobb, men, det finns mängder av andra jobb därute, kanske inte precis det du vill men jag lovar, andra jobb finns!
 1. Stanna inte kvar i offerrollen, bestäm dig för att lämna den på en gång!
 2. Ta tillbaka kontrollen över ditt liv (för det kan bara du själv göra, ingen annan kommer att göra det åt dig!)

Jag prenumererar sedan några veckor på ett nyhetsbrev av Olof Röhlander han är mycket inspirerande och talar ofta om att vända svagheter till möjligheter. Jag läste om hur han ser på saken och tycker att hans klokskap är värd att dela

 1. Gör något omedelbart för att visa att du tar problemet på allvar. Ta ansvar. Agera istället för att avvakta.
 2. Presentera en lösning som gör att problemet inte kan uppstå igen.
 3. Berätta om hur mycket bättre det blivit som följd av det som hände.

I sitt exempel tar han upp läkemedelsföretaget Johnson & Johnson som under början av 80talet ofrivilligt frambringade en skandal genom att någon la Cyanid i burkarna för deras värktabletter. Detta blev en PR mässig katastrof och man tappade en enormt stor marknadsandel. Produkten hämtade sig dock rejält genom att man uppfann den slags plombering som idag finns på alla slags läkemedel och snabbt införde den. Man gjorde sedan en jättekampanj där man visade på sin innovation och tog ganska snabbt tillbaka de förlorade marknadsandelarna.

Fundera över vad du har för svagheter som du faktiskt kan vända till en styrka!

Vi pratade mycket under middagen om fenomenet Öppna stolen och varför folk väljer att komma hem till oss och äta mat, vad är drivkraften? För henne var det att prova nya saker och att lära känna nya människor. Jag tror och hoppas att vi gett henne detta, men, framförallt har vi lockat fram sidor hos henne som hon själv inte kände till, och hon har lockat fram sidor hos oss som vi inte kände till.

Så, en sista uppmaning, här hämtad ur Framgångspodden, denna gång med doldis Miljardären (och den oerhört skicklige entreprenören) Erik Bergman:

“Sitt inte och vänta på den perfekta idéen och ha det som en ursäkt! Allt är bättre än inget! Starta på en gång med det du har, kanske parallellt med arbete eller studier. Börja med något, gärna något som inte kräver så mycket pengar. Sitt inte på ett jobb du inte gillar, förändra situationen! Börja smått! Gör något litet som går i den riktning du vill, du behöver inte förändra hela världen idag!

Vad bjöd vi på för mat då?

Veckans gäst var glutenintolerant vilket fick mig lite nervös. Jag är dåligt påläst på allergier och van att “alla äter allt”. Gjorde därmed en enkel pasta men riktigt god salamisås.

Gör såhär: strimla pepparsalami och lägg i stekpannan tillsammans med vitlök, tomatpure (tub, ej konserv) och oregano. Stek hårt tills korven nästan blir krispig, häll sedan i grädde och låt koka ihop, krydda med salt och peppar. När pastan sedan är klar (kokad al-dente), lägg ihop såsen och pastan i stekpannan, rör om. Toppa med salt och nymalt svartpeppar.

Till efterrätt serverade vi klassiskt glass och jordgubbar.

 

En reaktion på ”Öppna stolen 30/5 – Att leva utan den berömda offerkoftan

 1. Kloka ord om strävsamma perioder i livet! Det är ofta de som leder till verklig framgång i slutänden!
  Att kämpa för det man vill uppnå är oftast värd mödan.. inte alltid men väldigt ofta, både med o utan kofta!
  Ingela

Kommentera