Öppna stolen 24/5 – att välja relationer som ger dig energi!

Varför är det så att vissa människor du träffar ger dig mängder med energi medans andra fullkomligt dränerar dig på den? I denna veckas öppna stol där vi bjöd in ett vilt främmande par att äta middag i vårt hem på Romstad i Karlstad träffade vi ett par i 40-årsåldern. De också från Karlstad tillsammans med deras gemensamma 3-åring, de gav oss massor med energi! De kommer båda från tidigare äktenskap med tidigare barn i blandade åldrar. Hon arbetar med rekrytering och konsultuthyrning och han som verkstadschef efter en bakgrund i väldigt många olika yrkeskategorier.

När jag går in i ett rum brukar jag alltid tänka, på en skala från 1 till 10, vad är energinivån i det här rummet? När jag leder ett möte är mitt mål att energin i rummet ska vara högre när vi går ur rummet än när vi går in i det, jag säger inte att jag alltid lyckas och att det är lätt, men jag gör alltid mitt bästa. Fundera på när du träffar en person, vad är din energi när ni möts och vad är det när ni lämnar? Världen är full att energitjuvar och jag har bestämt mig för att i största möjliga mån undvika den typen av umgänge. Varför upplever man då att en del relationer ger mer än de tar? Jag tror att många faktorer spelar in, men jag tror att den andre personens intresse i dig är en viktig faktor. Jag tror att vi människor mår bra av och får energi av att få en lagom dos uppmärksamhet och att andra faktiskt finner det jag står för intressant. Jag minns fragment från en gammal kurs att det perfekta samtalet byggs upp av att man

  • Är genuint intresserad av vad den andre personen pratar om. Fråga och lyssna aktivt! Du kommer att lära dig massor, även om det faktiskt inte är samtalsämnen du från början är intresserad av (för mig skulle det t.ex. vara segelbåtar och fotboll). Du märker efter en stund att den andre personen växer och kommer igång med sin energi
  • vågar avbryta och byt ämne – pratar du med mig om segelbåtar så kommer du snabbt märka att mitt intresse är svagare, trots mitt aktiva lyssnande. I den bästa av världar så märker du det och du byter själv ämne, kanske genom att ställa en fråga till mig. Vad har du för erfarenheter av segling?
  • Berättar en egen anekdot! Många energitjuvar frågar dig ingenting, de pratar bara om sig själva, sina intressen och vad de finner intressant. Alla har inte känslan för när det är dags att bryta, så då får du göra det själv. Jaha, segling ja, det är inte min starka gren. Själv gillar jag matlagning och att träffa nya människor…

För mig, och för oss, är just det perfekta samtalet en otrolig energikälla och också en av drivkrafterna bakom öppna stolen. Vi frågade också våra gäster om vad deras energikälla är och de kunde känna igen sig i detta. Han har stämt lunchträff med personer han finner intressanta men inte känner och hon träffar otroligt mycket folk i sitt jobb. Så intresset att träffa nya och gamla bekantskaper är något vi hade gemensamt.

Apropå att träffa nya och gamla bekantskaper. Hur är det egentligen när du träffar din respektive. Ja, jag menar träffar och har det perfekta samtalet. När hade du det senast? För visst är det lätt, och kanske ibland alltför lätt att inte lyssna intresserat, ställa motfrågor, berätta roliga anekdoter med den person som är viktigast för dig i ditt liv, din partner. Det blir ju lätt vardagliga ting såsom handlingslistor vad du gjort eller inte gjort som du borde eller inte borde. Kanske speciellt under de berömda småbarnsåren där ju relationen verkligen stretchtestas. Det är lätt att man som par bara blir 2 personer som bor under samma tak men att gnistan försvinner i vardagslivspusslet. Vi fick det berättat för oss under kvällen hur en av parterna i sitt tidigare förhållande åt middag bara de 2 och att de märkte att det fanns ingenting att prata om. Alla kan vi ha dåliga dagar, kan vara trötta och tomma på energi, och det är när du känner så, som det är dags för omprioritering. Strunta i kvällens måsten och borden, skippa trädgården, handlingen eller vad det må vara. Skaffa barnvakt och gå ut och ät, gå ut å gå, skratta tillsammans, eller lägg er i soffan under samma filt, trångt, svettigt men väldigt mysigt (När man rör vi varandra frigörs Oxytocin som är ett “må gott hormon” och gör susen i alla fall för mig). Ta er tid att ”vara lite kära i varandra” som en god vän till oss uttryckt det.

Vi pratade mycket ledarskap under kvällen, också jobbrelaterat. Han har precis tagit över arbetet som verkstadschef för en mekanisk verkstad. Jag tänker på när jag gick kursen UGL (Utveckling Grupp och Ledare). Där berättade en person om hur han tog över ett hantverkarföretag där han blev operativ chef. När han tog över kom varje morgon varje medarbetare och frågade “vad ska jag göra idag?”. När han sedan varit chef i 1 år hade han ändrat ledarstilen och då visste alla redan vad de skulle göra, han hade skapat det berömda självspelande pianot i gruppen. Han kunde då istället jobba med utveckling istället för att lägga all sin arbetstid på att leda och koordinera. Fundera över ditt ledarskap! Hemma? på jobbet? Över dig själv? Vart är du precis just nu med ditt team? Hur fungerar ni tillsammans och hur vill du att det ska fungera?

Det var inte segelbåtar under denna träff, men ett annat ämne som jag inte kan något om och som jag inte visste var så intressant nämligen biodling. Det visar sig att han har ett stort intresse i biodling, trots att de bor i ett tätbebyggt område har bikupor och det fungerar hur bra som helst, bina gör ingen skada så länge de får göra sina sysslor ostört. Som affärsidé har han att hyra ut bikupor med bin till olika företag som därmed kan profilera sig genom att till sina kunder ge bort sin egen honung och dessutom stärka sin hållbarhetsprofil, väldigt smart! Honungen finns att köpa på Gourmanderiet i Karlstad.

Middagen då?

Ja, vi hann äta lite mat också. Idag gjorde vi burgare med tryffelmajonäs (på Hellmans majo) och Willys makalöst goda Briochebröd. Ost, rödlök, romansallad och tomat är ju ett måste. Och Bacon, don’t forget the bacon, krispig, fet och en enorm smaksättare. Det blev väldigt gott.

Till efterrätt körde vi jordgubbar och glass, en klassiker, väldigt gott nu när de belgiska jordgubbarna äntligen fått lite smak.

Kommentera