Öppna stolen 16/5 – Lev som den du är, inte som den någon annan vill att du ska vara

Jag läste för några år sedan en kurs där vi fick lära oss om röda, gula och gröna gubbar. En grön gubbe har god självkänsla, är positiv till förändring, ser möjligheter och sätter laget före jaget. Tänk efter för dig själv, visst har du en ibland dina närmaste? Kanske är du själv en? En illröd gubbe är precis tvärtom, låg självkänsla, ser förändringar som något väldigt jobbigt och sätter allt som oftast jaget före laget. Du känner igen dem på att det är de som snackar skit, de trycker gärna ner dig för att höja sig själva och är innerst inne väldigt osäkra. Mitt emellan står de gula, de dras åt båda hållen, omringas de av gröna så tenderar de att dras åt det gröna hållet, omringas de av röda tenderar de att gå mer åt det röda hållet. Man kan säga att de gula lätt vänder kappan efter vinden i gruppen. Titta på din familj, på ditt arbetsteam, på ditt fotbollslag eller ditt kompisgäng. Visst ser du de olika personlighetstyperna ganska snabbt? 

Kvällens gäst i vår Öppna stol där vi bjöd in en vilt främmande person till att äta middag hemma hos oss var väldigt grön. Positiv energi, trygg och nöjd med sig själv och som livet är just nu. Han har dock levt ett tidigare liv med en (i mitt tycke) väldigt röd person. Efter många år och barn tillsammans valde de dock att gå skilda vägar vilket jag tror var väldigt bra för båda parter. Jag tror att många lever i förhållanden där de egentligen inte blommar ut till att vara den de är för att de helt enkelt inte vågar ändra på det. Jag tror att många lever med jobb de egentligen inte trivs med för att de helt enkelt inte vågar eller orkar ändra på det.

Kanske är det det gästens stundande bröllop, kanske är det nya vänner, kanske är det känslan av att åter vara kapten på sin egen båt som kallas livet. Han blommar nu ut och han beskriver det själv som att han i och med separationen från förhållandet som handlade mer om idealbilder än kärlek, nu nästan känner sig frälst. Han är tillbaka i den person han var för 15 år sedan, sitt sanna jag.

Jag är själv med i ett nätverk där vi sist kom in på vad som händer med dig när du inte längre får vara du. Vi diskuterade vad som händer när du är i en organisation där din fulla potential inte tas till vara på. När du i värsta fall förväntas jobba med dina svaga sidor så till den grad att du i något slags idealt jantetänk inte får sticka ut från normen, att du skall passa in, stöpas om, ja säg vilken liknelse du vill.

Vad händer med dig i en sådan situation? Jag skulle tappa tron på mig själv, tvivla på mitt agerande, överanalysera allt jag gör och till slut slita ut mig.

I samma nätverk gästades vi av coachen Andreas Kullberg som menade att på jobbet så bör vi få 5 positiva återkopplingar per negativ återkoppling och i ett förhållande ska det vara det dubbla om jag inte minns fel. Ska vi utvecklas på jobbet eller i relationen så är det genom positiv återkoppling. Men visst är det väldigt ofta som det är de omvända proportionerna.

Sluta att leva det liv som andra tycker och tänker att det borde vara och börja vara sann mot sig själv. Lycka är den ultimata valutan i livet (inte pengar, inte prylar, inte antal vänner). Rannsaka dig själv och fundera över vad som ger dig energi och vad som tar din energi, ta reda på vilka dina starkaste egenskaper är. Eliminera energitjuvar om det så innebär att skaffa nya vänner, ett jobbskifte eller ny en ny partner. Fokusera på det som ger dig energi och på det som är dina styrkor så kommer du att uppleva otroliga ting i livet!.

Det är vår gemensamma reflektion efter dagens öppna stol.

Åt vi någon mat då?

Jodå, kvällens gäst behövde inte gå hungrig hem!

Som välkomstdrink serverade vi traditionsenligt vår hemgjorda äppelmust och till det grottlagrad Gruyereost.

Varmrätten blev idag färsk pasta med hemgjord pesto på mycket basilika, två olika olivoljor, pinjenötter och en vällagrad parmesan. Till det en bättre parmaskinka, pinjenötter, sparris, Zucchini och tomat.

 

Efterrätt

Till efterrätt provade vi att laga Crema di fragola, en rätt inspirerad från restaurangen Vapiano bestående av grädde (ja, såklart Värmlands mejeris), mascarpone, citron (skal + juice) samt florsocker och färska jordgubbar. Gott men väldigt mäktigt. 

Kommentera